Hoe het Rodenborch College talent stimuleert met Simulise
Talent mag er zijn en je mag laten zien dat het er is. Een vooruitstrevende visie, die van het Rodenborch College. Op deze VO-school in Rosmalen staat talent ontdekken en ontwikkelen centraal. “Het gaat om de ontwikkeling van de leerlingen. Deze zichtbaar maken, vinden we heel belangrijk. Zowel de sociale, persoonlijke als de cognitieve groei. En daar is Simulise een heel mooie tool voor.”, zegt conrector Dirk van de Weijer. Hij legt uit hoe het digitale portfolio de ontwikkeling van leerlingen inzichtelijk maakt.
Ruimte voor feedback, reflectie en inzicht in de voortgang
Een kleine twee jaar geleden begint de zoektocht naar een ‘allesomvattend programma’. Een tool waarin docenten opdrachten en materialen kunnen delen. Een plek waar leerlingen hun werk in een portfolio kunnen presenteren. Waar ruimte is voor feedback, reflectie en inzicht in de voortgang.
‘We wilden het liefst alles onder één dak’
“En we wilden het liefst alles onder één dak.”, vertelt Dirk. Natuurlijk is er gekeken naar andere aanbieders. “Maar het zichtbaar maken van de ontwikkeling, alle functionaliteiten en het gebruiksgemak gaven de doorslag. Simulise kwam het dichtst bij onze wensen.”
En dat alles onder één dak kan? Dat zorgde voor enthousiasme bij docenten. “Niet iedereen staat te springen om een nieuw programma. Gelukkig zagen onze teams al snel de meerwaarde van Simulise in.”, zegt Dirk.
Een behapbare implementatie
Volgens hem moet de implementatie van iets nieuws behapbaar zijn. “We peilen de behoefte van de medewerkers. Zo kunnen we de juiste, kleine stappen zetten om alles vorm te geven. We zien het als een groeimodel.” Met de ondersteuning van Simulise verloopt dat soepel. “Hun experts kijken mee met docenten en plannen (online) werksessies om te helpen.” Bijvoorbeeld als docenten nieuwe opdrachten en rubrics willen toevoegen.
Mentoren zorgen grotendeels voor de implementatie van Simulise ‘in de klas’. Dirk vertelt: “Bij Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) gaat het echt over competenties en vaardigheden. Zo werken leerlingen bewust aan ‘samenwerken’ en komt ‘kritisch denken’ bij het onderdeel Wereldburgerschap aan bod. Ook geven en ontvangen leerlingen feedback.”
‘Leerlingen maken de opdrachten niet alleen om ze af te vinken’
Ontwikkeling als persoon zichtbaar maken
Simulise maakt het daarnaast mogelijk voor leerlingen om te reflecteren op zichzelf. Met rubrics bijvoorbeeld. “Dat maakt hun ontwikkeling als persoon past écht zichtbaar. Leerlingen maken de opdrachten niet alleen om ze af te vinken. Het onderwijsprogramma helpt hen echt groeien. Niet alleen voor docenten, maar vooral voor leerlingen is inzicht in hun ontwikkeling belangrijk.”, zegt Dirk.
‘Leerlingen kunnen hun werk nu echt laten zien’
Naast LOB, werkt het Rodenborch ook bij Tweetalig Onderwijs, Lichamelijke Opvoeding (LO)en het Technasium met het digitaal portfolio. En de mogelijkheden op deze school zijn eindeloos, vindt Dirk. “Bij de beeldende vakken kunnen leerlingen hun werk nu echt laten zien in het portfolio. Aan hun ouders, maar ook in de toekomst bij een vervolgopleiding.”
‘Er is méér dan alleen het rapport’
Bovendien wordt Simulise steeds verder uitgebouwd. “We werken met veel domeinprojecten. Daar werken leerlingen vakoverstijgend, projectmatig en competentiegericht. Ideaal om hun voortgang in Simulise zichtbaar te maken. Het is geen leidraad bij een oudergesprek, maar het portfolio kunnen ze nu óók laten zien. Naast de cijfers. Er is méér dan alleen het rapport.”