Winterrelease 2024

04-03-2024 | Julya van Doorn
winterrelease 2024

Het is tijd voor een van onze favoriete momenten van het jaar. Vanaf de zomerrelease 2023 hebben wij weer diverse nieuwe functionaliteiten in Simulise geïmplementeerd! Om het overzicht te bewaren hebben we alle nieuwe mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Daarnaast geven we een voorzichtige vooruitblik. Voor als je, net als wij, niet kan wachten tot de volgende update.

Stuur deze blog ook door naar alle docenten die met Simulise werken. Veel vernieuwingen bieden juist hen meer mogelijkheden en gemak.

Wat is er deze winter allemaal nieuw in Simulise?

Opdrachtenoverzicht in een nieuw jasje

Het opdrachtenoverzicht is voorzien van een nieuw design. Dit maakt het eenvoudiger om de status van opdrachten te zien per student. Enkele grotere wijzigingen zijn:

– Je kan nu ongestoord naar beneden en opzij scrollen. De witte balk met de leerlingen en de kolom met alle opdrachten blijven namelijk gewoon in beeld.

– Om een beter overzicht te behouden zijn de iconen voor bepaalde functionaliteiten weggehaald. Deze vind je nu onder het blauwe uitklapmenu naast de opdracht.

Alles wat je wil weten over: de module Sjablonen

Wat staat er in mijn paginasjabloon?
Wil je graag weten welke elementen er in een specifiek paginasjabloon zitten? Daarvoor hoef je nu niet meer naar ‘sjabloon bewerken’. Vanaf nu kan je gewoon het sjabloon openen om direct te zien welke elementen zich hierin bevinden.

Sjabloon
Sjabloon

Zichtbaar voor alle docenten en voorzien van auteurs en locaties.
Het is je mogelijk al opgevallen: Elke docent kan nu de module Sjablonen openen in het navigatiemenu. Dit stelt ze in staat paginasjablonen te koppelen aan studenten.

Het aanmaken van een paginasjabloon valt nog altijd onder de rol ‘Paginasjabloon auteur’. Tijdens het aanmaken van een sjabloon kan je extra auteurs en locaties toevoegen. Het sjabloon is daarna alleen te bewerken door de auteur(s) en beheerder(s).


Element link toevoegen
Misschien was je er al naar op zoek, het element link toevoegen aan een paginasjabloon. Gelukkig kan je nu stoppen met zoeken, want het kan vanaf heden! Met dit element bied je studenten de optie om linkjes aan de pagina toe te voegen.


Exporteren
Voorheen was het enkel mogelijk om als Simulise beheerder een paginasjabloon naar PDF te exporteren. We zien dat paginasjablonen steeds meer gebruikt worden. Daarom kunnen nu ook de paginasjabloon auteurs exporteren. 

Exporteer paginasjabloon
Exporteer paginasjabloon

Startdatum van een opdracht

We doen altijd ons best om naar jullie wensen te luisteren. De mogelijkheid om een opdracht vooraf klaar te zetten voor gebruikers, zonder dat deze direct zichtbaar wordt in hun opdrachtenoverzicht. Dat is een wens die meerdere scholen graag zien uitkomen. 

In deze release hebben wij dat gerealiseerd! Wanneer een opdracht wordt uitgedeeld aan een of meerdere gebruikers, kan je daar een startdatum aan koppelen. Is die in de toekomst? Dan ontvangt je student de opdracht met de status ‘Nog niet beschikbaar’. Je student kan de opdracht wel vinden, wanneer op deze status gefilterd wordt.

De opdracht wordt automatisch zichtbaar en beschikbaar op de ingestelde datum.

Startdatum van een opdracht

Niveau volgorde, oplopend of aflopend?

Wij begrijpen dat elke school uniek is en dat Simulise ook uniek gebruikt wordt. Daar spelen wij graag op in. Met het ontwikkelen van de nieuwe rubric editor ontstond de mogelijkheid om zelf de volgorde van de niveaus te bepalen. Oplopend of aflopend.

Na het releasen van deze functie kwam de vraag ‘kunnen we eerder gemaakte rubrics ook omvormen naar aflopende niveaus?’. We vinden het leuk om te vertellen: In deze release is ook dat nu mogelijk!

*Beheerders kunnen aangeven of eerder gemaakte rubrics veranderd dienen te worden.  

Download je inleverstukken in bulk, vanuit meerdere locaties

Het is nu mogelijk om alle inleverstukken van een opdracht voor een groep studenten te exporteren naar een ZIP-file . Dit is mogelijk op verschillende plekken in Simulise:

Beoordelen module: Door de checkboxes van een ingeleverde opdracht aan te vinken kan je bepalen welke inleverstukken er geëxporteerd dienen te worden.
Opdrachtenoverzicht: Ga naar het opdrachtenoverzicht van je gekozen groep. Hier is het mogelijk om alle inleverstukken te exporteren van één of meerdere opdrachten. Let op, je exporteert alleen de inleverstukken van deze groep. 

Beheerders kunnen naast de bovenstaande manieren ook op twee andere plekken inleverstukken exporteren:

Opdrachten module: Kies hier één opdracht via het blauwe uitklapmenu. Je kan vervolgens zelf bepalen welke inleverstukken er gedownload gaan worden.
Export: Via de export module kan je alle inleverstukken exporteren. De gehele configuratie kan je zelf bepalen.

Afronden zonder beoordeling

Er kan altijd een reden voor zijn, je moet een opdracht afronden zonder een beoordeling. Dit zou niet automatisch moeten betekenen dat er dan een score van 0 wordt toegekend in het competentie diagram. Daarom hebben we dit nu veranderd. Afronden zonder beoordeling telt niet meer mee in de gemiddelde berekening van een competentie in het competentie diagram. 

Ondersteunen van nieuwe extenties!

Enorm veel bestandstypen kan je al toevoegen aan het portfolio van je studenten of bij een opdracht. Toch hebben we besloten er nog een aantal bij te voegen. Nieuwe extensies die we nu ook ondersteunen zijn:

1 .MD
2. XD
3. Unitypackage
4. Pur
5. FBX
6. Blend
7. MB
8. prproj

Zo proberen we een nóg completere applicatie te worden! Ondersteunen we een bestandstype nog niet en mis je die? Laat het ons weten, stuur een mail naar [email protected].

UWLR synchronisatie

Een regelmatig voorkomende vraag van docenten: Ik kan niet meer inloggen in Simulise. De foutmelding ‘Account bestaat niet’ wordt getoond. Vaak is de oorzaak dat het account de status ‘verwijderd’ heeft. Een reden kan zijn dat het account niet meer gekoppeld is aan een lesgroep in het student administratie systeem. Hierdoor komt de gebruiker niet meer mee in de UWLR-synchronisatie en zetten wij het account op de status ‘verwijderd’. 

Gelukkig hebben we nu een oplossing:
Filter op verwijderde gebruikers. Klik bij de goede docent op herstellen en het account is weer actief. Deze krijgt vanaf nu niet meer de status ‘Verwijderd’ als er opnieuw wordt gesynchroniseerd. De docent kan nu altijd inloggen.

Daarnaast hebben we in het gebruikersoverzicht een nieuwe kolom, ‘Laatste sync’, toegevoegd. Hier kan de beheerder zien wanneer een account voor het laatst in de synchronisatie mee is gekomen.

Competenties voorzien van locaties

Werkt jouw school met locaties? Dan hebben wij goed nieuws. Ook competenties kan je nu voorzien van locaties. Zo hou je de module competenties overzichtelijk en krijg je in één oogopslag zichtbaar welke competenties bij jouw locatie horen!

Zijn er nog zaken die je mist? Laat het ons weten, we luisteren graag en wegen alle wensen mee bij een volgende release.

En dan nog de toekomst:
Wat kan je de komende periode verwachten?

Met de bovenstaande functionaliteiten hebben we verschillende wensen van scholen opgenomen in Simulise.
Daar stopt het natuurlijk niet. We gaan de komende tijd aan de slag met:


De mogelijkheden van toekennen van labels aan alles in Simulise wordt groots uitgebreid. Ook stukken in het

portfolio zullen van meer labels kunnen worden voorzien. Denk daarbij aan leerdoelen, vakken, leerjaren of

niveaus. Maar ook eigen categorieën kunnen worden gebruikt. 


Het design van het portfolio deel wordt aangepast zodat meer filtering mogelijk is en zoeken in het portfolio

wordt uitgebreid. Daarnaast verstoppen we wat minder gebruikte opties en voegen meer

personalisatie mogelijkheden toe.


De mogelijkheid om meerdere beoordelaars per opdracht toe te voegen is onderweg. Denk hierbij aan

combinaties van docenten, studenten en externen.


Studenten werken regelmatig in groepen samen. Het wordt daarom straks mogelijk om die gezamenlijke

opdrachten als werkgroep in te leveren in Simulise.