Hoe maak je een rubric die werkt?

29-02-2024 | Julya van Doorn
hoe maak je een rubric die werkt?

1. Duidelijke doelstelling

Een goede rubric begint met een duidelijke doelstelling. Wat wil je dat de student bereikt met de opdracht? Welke specifieke vaardigheden of kennis moeten ze demonstreren? Zorg ervoor dat je deze doelstelling helder formuleert, zodat zowel jij als de student weten wat er verwacht wordt.

2. Specifieke criteria

Om effectief te zijn, moet een rubric specifieke criteria bevatten die aangeven wat goed werk inhoudt. Dit kunnen bijvoorbeeld aspecten zijn zoals inhoud, organisatie, argumentatie, grammatica of creativiteit, afhankelijk van het type opdracht. Zorg ervoor dat elk criterium duidelijk omschreven is en meetbaar.

3. Onderscheidende niveaus

Een goede rubric heeft verschillende niveaus waarop prestaties beoordeeld worden. Dit kunnen bijvoorbeeld niveaus zijn als ‘uitstekend’, ‘goed’, ‘voldoende’ en ‘onvoldoende’ of zoals in het digitale portfolio van Simulise, met badges.

Rubric

Elk niveau moet duidelijk beschrijven wat er verwacht wordt op basis van de criteria. Door verschillende niveaus te hebben, kun je nauwkeuriger differentiëren tussen de prestaties van studenten.

4. Gedetailleerde beschrijvingen

Elk criterium en niveau moet gepaard gaan met gedetailleerde beschrijvingen. Dit helpt zowel docenten als studenten om een beter begrip te krijgen van wat er precies verwacht wordt. Zorg ervoor dat deze beschrijvingen concreet en specifiek zijn, zodat er geen misverstanden ontstaan.

5. Flexibiliteit

Een goede rubric is flexibel genoeg om aan te passen aan verschillende soorten opdrachten en leerdoelen. Hoewel je misschien een standaard rubric hebt die je regelmatig gebruikt, is het belangrijk om deze aan te passen aan de specifieke context van elke opdracht.

De beste keuze voor jouw doel

Nu we hebben besproken waar een goede rubric aan moet voldoen, laten we eens kijken naar de verschillende soorten die je kunt gebruiken:

1. Analytische rubric

Een analytische rubric beoordeelt elk criterium afzonderlijk en geeft specifieke feedback voor elk criteriumniveau. Dit type maakt het mogelijk om meer gedetailleerde feedback te geven, maar kan ook tijdrovender zijn om te maken en te gebruiken.

2. Holistische rubric

Een holistische rubric beoordeelt de opdracht als geheel en geeft een algehele beoordeling op basis van het totale prestatieniveau. Dit type is sneller te gebruiken, maar biedt minder gedetailleerde feedback.

3. Gedragsrubric

Een gedragsrubric beschrijft specifiek het gewenste gedrag dat studenten moeten laten zien om aan de criteria te voldoen. Het benadrukt niet alleen het resultaat, maar ook het proces dat leidt tot dat resultaat.

4. Rubrics voor zelfbeoordeling

Rubrics kunnen ook worden gebruikt als een instrument voor zelfbeoordeling door studenten. Dit moedigt hen aan om hun eigen werk te evalueren en verantwoordelijkheid te nemen voor hun leerproces.

Het kan even duren voordat je de perfecte rubric hebt ontwikkeld die aan al je behoeften voldoet, dus wees niet bang om te experimenteren en aanpassingen te maken wanneer dat nodig is. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je rubric helder en eerlijk is, en dat deze zowel jou als je studenten in staat stelt om duidelijke verwachtingen te hebben en succesvolle leerervaringen mogelijk maakt.

Dus, ga aan de slag met het creëren van de beste rubrics! Het zal niet alleen helpen bij objectief beoordelen, maar ook bij het bevorderen van groei en ontwikkeling bij studenten.

Succes met het maken van nieuwe rubrics!