Hoe kunnen we studenten helpen om feedback effectief te gebruiken?

17-12-2024 | Julya van Doorn
Hoe kunnen we studenten helpen om feedback effectief te gebruiken?

Uit onderzoek blijkt dat feedback een van de meest effectieve strategieën is om leren te bevorderen. De kracht van feedback ligt echter niet alleen in de kwaliteit van de gegeven input, maar ook in de manier waarop studenten deze ontvangen en gebruiken. Feedback is het meest waardevol wanneer het wordt gezien als een interactief proces, waarin studenten actief betrokken zijn.

Om dit te bereiken, is feedbackgeletterdheid essentieel: het vermogen om feedback te waarderen, te begrijpen en in actie om te zetten. Dit omvat vier aspecten:
1️⃣ Feedback waarderen als leerinstrument.
2️⃣ Eigen en andermans werk evalueren.
3️⃣ Omgaan met emoties rondom feedback.
4️⃣ Feedback omzetten in concrete acties.

Een krachtig hulpmiddel hierbij is een feedbackportfolio, zoals voorgesteld door onderzoekers Naomi Winstone en Robert Nash (2016). In het portfolio houden studenten systematisch hun feedback bij. Zo kunnen ze trends in de feedback ontdekken, reflecteren op hun groei en laten zien hoe ze feedback gebruiken om zichzelf te ontwikkelen. Uiteindelijk is dit waardevolle input voor een voortgangsgesprek met een begeleider, omdat juist de dialoog essentieel is voor de ontwikkeling van de student.

Meer weten over feedbackgeletterdheid? Bekijk de volgende links:

Geschreven door: Anne-Wil