6 tips voor het starten met vaardigheden ontwikkelen
Steeds meer scholen vinden het belangrijk dat leerlingen en studenten naast kennis vaardigheden ontwikkelen. Maar hoe voer je vaardighedenonderwijs in binnen je bestaande onderwijs? De volgende 6 tips helpen je op weg.’
TIP 1 Neem de visie van de school als uitgangspunt
Neem de visie van de school als uitgangspunt bij de keuze van vaardigheden. Is onderzoekend leren een speerpunt op je school? Dan is de vaardigheid ‘onderzoek doen’ een mooie om mee te nemen.
TIP 2 Neem alle betrokkenen mee in de ontwikkeling
Neem iedereen mee in het ontwikkelen van vaardigheden en hou betrokkenen op de hoogte. Zorg bijvoorbeeld voor posters, informatieve mails en presentaties. Deel zowel successen als leerpunten.
TIP 3 Begin klein
Vaardighedenonderwijs staat niet van de ene op de andere dag op poten, dus begin klein. Start bijvoorbeeld in een aantal klassen of begin met één of twee vaardigheden. Zo voorkom je dat docenten afhaken.
TIP 4 Vergeet niet iets met de inzichten te doen
Simulise maakt het ontwikkelen van vaardigheden inzichtelijk. Vervolgens is het belangrijk dat je er iets mee doet. Denk bijvoorbeeld aan het coachen van leerlingen en het stellen van vragen als: welke volgende stap zou je kunnen zetten? Wat zou je nog willen verbeteren? Simulise kan ook goed ingezet worden voor loopbaanoriëntatie (LOB).
TIP 5 Je hoeft het wiel niet helemaal zelf uit te vinden
Anderen gingen je voor, doe daar je voordeel mee. Ga bijvoorbeeld eens op een school kijken waar al aan vaardigheden wordt gewerkt. Of laat docenten trainen in het werken met vaardigheden binnen je onderwijs.
TIP 6 Hak knopen door
Het is goed om iedereen bij de ontwikkeling van vaardigheden te betrekken, maar op een gegeven moment moet je knopen doorhakken over bijvoorbeeld de inhoud van een rubric.